KoprinkovПалитра стил - PalitraStyle.com

В едно съвременно село, на 5 км. от Пловдив, отколешните традиции са съхранени,  продължават да обединяват хората и да поддържат родовата памет.

Селото е Труд и по повод предстоящия голям събор разговаряме с кмета г-н Николай Копринков.

PalitraStyle: Г-н кмете, от кога датира традицията на този събор?

Николай Копринков: Традиционният събор в с. Труд е на повече от половин век. Прави се винаги на празника Св. Дух, който е подвижен – винаги 50 дни след Великден. В миналото тържествата са били по три - четири дни, но сега сме се ограничили до два. Причината е, че винаги в съботата преди Св. Дух е Черешова задушница. А в дните, когато почитаме мъртвите си предци, не е редно да има народно веселие. Затова съборът тази година ще бъде на 8 юни (неделя) и 9 юни (понеделник) 2014 г.

PalitraStyle: Г-н Копринков, Вие с Вашия екип сте главните организатори на събора. Какво да очакват жителите и гостите на с. Труд?

Николай Копринков: В първия ден програмата ще бъде наситена с много спорт. Започваме сутринта в 8,30 ч. с ловна стрелба по панички. От  10,00 ч. на стадиона е футболният турнир за деца, в който участие ще вземат отборите на Труд, Съединение, Хисар, Царацово, Марица и един от отборите на ФК „Ботев”. По традиция следва  футболна среща между ромските отбори  на селата Труд и Калековец. Продължаваме с народни борби пред Младежкия дом от 17,30ч.
Атракцията на спортните прояви ще е в 18,30 ч., когато на стадиона ще се срещнат футболните отбори на с. Труд и ЦСКА – ветерани, предвождани от Димитър Пенев.
От 19 ч. танцов състав „Седенчица” ще представи своя програма, а от 20 ч. започва народното веселие с Конушенския оркестър.

PalitraStyle: Защо се спряхте именно на Конушенския оркестър?

Николай Копринков: Това е любим оркестър на хората от селото. По-възрастните жители са изживяли своите най-хубави спомени от сватби и кръщенета именно с Конушенската група. От близо 15 години музикантите не са имали изява при нас и затова всички много се вълнуваме. Сантимент има и от страна на оркестъра, тъй като съпругата на ръководителя Никола Илиев е от нашето село.

PalitraStyle: Как продължават тържествата в деня на Св. Дух?

Николай Копринков: На 9 юни е Св. Дух, винаги се пада в понеделник. Сутринта в 8 ч. в църквата ще бъде отслужена света литургия. Следва литийно шествие до параклиса, където се прави и раздава курбан за здраве. Вечерта от 19 ч. ще има изява на самодейните колективи от селото, а от 20 ч. оркестър „Славей”, който ни гостува на тържеството в Деня на труда – 1 май, отново ще весели жителите и гостите на с. Труд.

PalitraStyle: Г-н Копринков, Вашите усилия за съхраняване на традициите, са достойни за уважение. От името на цялата редакция на списание Палитра стил, Ви пожелаваме успех!

Николай Копринков: Благодаря Ви! Използвам случая да поканя всички Ваши читатели на събора „Св. Дух” на 8 и 9 юни 2014 г. в село Труд.