desiderataПалитра стил - PalitraStyle.com

Един надпис в църквата “Св. Пол”, Балтимор от 1692 год., който  дълбоко разтърсва нас - съвременните хора и ни кара да се замислим.

Desiderata

Върви кротко сред шума и бързината и помни какъв покой може да има в тишината. Доколкото е възможно без да предаваш себе си, бъди в добри отношения с всички хора. Изказвай своята истина тихо и ясно и се вслушвай в другите – дори да са глупави и невежи, те също имат своя история. Избягвай шумните и агресивни хора, те нарушават душевното равновесие. Ако сравняваш себе си с други, можеш да станеш суетен и зъл, тъй като винаги ще има по-велики и по-нищожни хора от самия теб.

Радвай се на това, което постигаш, а така също и на всичко, което замисляш. Интересувай се за своето собствено развитие, макар и скромно, то е истинско богатство в променливостта на съдбата. Бъди внимателен в работата си, защото светът е пълен с измама. Но нека това не те прави сляп за добродетелите, които съществуват.

Много хора се борят в името на високи идеали и навсякъде светът е пълен с героизъм. Бъди себе си! И не се преструвай да обичаш. Нито пък се отнасяй цинично към любовта, защото въпреки сухите анализи и базпощадната трезвост към илюзии, тя е многолетна като тревата. Приеми с достойнство мъдростта на годините. Благосклонно се прощавай с младостта. Възпитавай сила на духа, за да те предпази при внезапно нещастие. Но не измъчвай себе си, не страдай от илюзии. Много страхове са родени от умора и самота. С мярка щади себе си.

Ти си дете на Вселената, не по-малко от дърветата и звездите. Ти имаш право да бъдеш тук и сега. И все едно дали ти е ясно или не, бе съмнение, животът си тече по своите закони, както и трябва да бъде. Следователно бъди в мир с Бог, какъвто и да мислиш, че е Той, и каквито и да са твоите желания и стремления, сред крещящия хаос на живота, живей в мир с душата си. С целия си фалш и непосилен труд, и разбити мечти, все пак светът е красив. Внимавай! Бори се да бъдеш щастлив!