sv.GeorgiАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

6 май е денят на Св. Георги – покровител на овчарите и стадата. Това е и денят на храбростта, отбелязван като празник на Българската армия. Заедно с Великден, Гергьовден се смята за най-големият пролетен празник, който винаги е на зелено, при хубаво време, затова хората го наричат Зелен Георги и Цветен Георги.Подготовката за празника започва от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият е наречен на св. Георги. С този хляб се обикалят овчарниците и оборите като търкалят хляба на кръст през овцете, за да са здрави.

Някъде момите слагат в бял котел с мълчана вода пръстени, гривни или китки, по които се гадае коя мома за кого ще се омъжи.
Традицията повелява да се заколи първото мъжко родило се през годината агне като се прекажда и се освещава. Коленето става пред трапезата, на която има сол, трички и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва по лехите, за да ражда повече земята.
Всички се събират на обща трапеза, на която освен печено агнешко трябва да има пресен лук и чесън, салата пиле, хляб и вино. Следобеда се играят хора и се връзват люлки, на които се люлеят всички моми и ергени, за да им върви през годината.

Празнуват всички именници, като посрещат гости в домовете си.