V eggsПалитра стил - PalitraStyle.com

…Пофалил ми са Великден,

с червени яйца Великден,

Гергьовден с вакли агънца,

Петровден с крехки пиленца...

(Из народна песен)

Денят на възкресението на Христос е последният ден на преход към пролетта и лятото, ден на окончателното възобновяване и пробуждане на природата. Затова според народните традиции, този ден е главен пролетен празник.

Велики дни

Великден се предшества от Страстната седмица, в която всеки ден е велики. През Велики понеделник стопанките правят голямото Великденско почистване. През Велика сряда и Велики четвъртък не се работи женска работа.

Във Велики четвъртък единствено се боядисват яйцата. В началото се боядисват червените яйца, които имат целебна и предпазна магическа сила. С първото червено яйце стопанките правят кръстен знак върху челата на децата в семейството, а после и на всички останали членове от семейството.

На Велики петък се месят козунаците

Преди козунаците да станат толкова популярни, за Великден се приготвяли т. нар. обредни хлябове. Те представлявали украсени и сплетени пити, в които се слагали 5 червени яйца – едно в средата, а останалите в четирите края. Историята на козунака датира от началото на VІІ в., когато френски хлебар омесил първообраза на днешния козунак за Великден. В България козунакът е дошъл през двайсетте години на ХХ в.

В полунощ на събота срещу неделя настъпва Великден. В неделя всички се чукат с боядисани яйца. На празника се ходи на гости – посещават се кумовете и родителите като се носят подаръци: яйца, пита и козунак.

 

Още по темата: