Палитра стил - PalitraStyle.com

GeorgiaPetrova

Георгия Петрова е талантлива млада пианистка. Неотдавна приключи интересен проект от концерти от “Добре темперирано пиано” на Бах, за който списание “Палитра стил” писа. На 10 декември (сряда) 2014 година, от 17,30 часа в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей – Пловдив тя ще подари на пловдивската публика Клавирен коледен концерт. Срещаме се с нея, за да разговаряме за равносметката до момента и за бъдещите творчески планове.

PalitraStyle: Каква е Вашата оценка за концертите?

Георгия Петрова: Поредицата от осемте концерта от “Добре темперирано пиано” на Бах , които изнесохме съвместно с моята майка – Райна Петрова, беше едно амбициозно и оригинално начинание. Фактът, че с майка ми бяхме заедно на една сцена, ще остане завинаги в нашата семейна музикантска история. И двете останахме удовлетворени и с изключително хубави чувства към свършената работа.

PalitraStyle: Как възприе публиката поредицата от концерти?

Георгия Петрова: Концертите бяха напълно безплатни. Всеки почитател на класическата музиката и Бах, имаше възможност да се наслади на “Добре темперирано пиано”. По програма концертите бяха на всеки две седмици. Четири от концертите бяха изпълнени от майка ми, а останалите четири от мен. Въпреки че отделните изпълнения бяха свързани, в същото време всеки концерт беше самостоятелно шоу, в което освен музика имаше и литература, и фотография, и мултимедия. Надявам се, че свързвайки няколко изкуства, успяхме да изградим ментални мостове и да покажем на публиката прекрасния свят на Баховата музика.

PalitraStyle: Какви са Вашите бъдещи творчески планове?

Георгия Петрова: Започнах да подготвям докторантура върху музиката на Хендел. Това е сериозно начинание за личностното ми и професионално развитие. Най-хубаво от всичко е, че регламентът изисква изнасяне на няколко концерта пред публика. Хендел е бил съвременник на Бах. Двамата композитори са питаели голям респект и уважение един към друг. За съжаление те никога не са се срещали. Сега, възоснова на миналите и бъдещите ми творчески планове, аз възнамерявам да направя това – да срещна двата колоса в музиката.

Изключително ми е приятно, че сега поставям началото на цяла поредица от концерти през новата 2015 година. Много се вълнувам от предстоящия концерт, тъй като ще изпълнявам произведенията на Хендел наизуст, без ноти пред мен. По принцип Хендел е познат като органен композитор. Сега ми се предоставя привилегията да запозная публиката с клавирното му творчество. Каня всички почитатели на класическата музика заедно да се насладим на творчеството на великия композитор.

PalitraStyle: Желаем Ви успех!

 

Още по темата: