Палитра стил - PalitraStyle.com

Според народните вярвания 1 март – Баба Марта бележи началото на пролетта. Празнува се за здраве и за плодородие. А най-емблематичният атрибут на празника е мартеницата.

Персонажът Баба Марта

Образът на баба Марта е двойствен: тя е ту весела, ту сърдита; едновременно утвърждава и отрицава. В основата на персонажа лежи женското начало, което поражда живота и в същото време пак женското, но стихийното, рушащо начало. Всички тези аспекти са в семантична връзка с древния Марс - римският бог Марс, който първоначално е бог на пролетта и растителността, а по-късно е и бог на войната.

Мартеницата - знакът на пролетта и на баба Марта

Мартеницата е символ на пробуждането. Тя носи смисловото значение за зачатието на пролетта (и земята), която ще роди лято. Мартеницата, също като персонажа Баба Марта, има двузначна характеристика, защото е свързаната и с култа към слънцето (огъня). Белият цвят символизира мъжкото начало, силата, светлата, соларната зона. Червеното е женското начало, здравето, то е цветът на кръвта, знакът на зачеването и раждането.

Киченето с мартеници е задължително за мартенската обредност. По същество то е магически ритуален акт. Усуканите бял и червен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия, защото те са своеобразен амулет срещу злите сили.