flower-bulbs-hof18-08-64 1000Автор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Лаленце се люлее,
на зелено ливаде.
Не е било лаленце,
най е било детенце.

Прочети още...

kukuvitcaАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

На 25 март празнуваме Благовещение. Благовешките обичаи са свързани с другите мартенски обичаи Баба Марта и Младенци. В известен смисъл дублират тяхното значение на осъзнат преход към пролет и нов аграрен цикъл.

За вярванията и традициите на българите

Прочети още...

martaАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Според народните вярвания 1 март – Баба Марта бележи началото на пролетта. Празнува се за здраве и за плодородие. А най-емблематичният атрибут на празника е мартеницата.

Прочети още...

BvecherАвтор: Антония Петрова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Бъдни вечер е празник на семейството. Посветен е на дома, огнището и на мъртвите предци, които също са част от семейството. Съвременното отбелязване на празника до голяма степен е съхранило традиционните практики и обреди от миналото. Обичаите и обредните практики целят да подпомогнат рода благоприятно да премине препятствията на хаоса и да получи плодородие, здраве и успехи през новия период.

Прочети още...

stolenАвтор: Екип на списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Културните традиции толкова много са се смесили, че днешната Коледа носи в себе си и български, и западно-европейски, че даже и американски черти. Да, символична и многопластова, това е Коледа. Днес всяко семейство може да си направи Коледа такава, каквато я предпочита, според собствените си чувства и мироглед.

Прочети още...