8weekсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Календар на бременността - бременността по седмици

Предстои ви първата от двете предвидени ехографии. Чрез нея ще се установи правилно ли е разположен ембрионът, един ли е или са повече, движи ли се и има ли сърдечна дейност. И разбира се – колко е голям. Тъй като ембрионът все още е в свито положение, за да се определи дължината му, се измерва разстоянието между главата и опашната кост. По този критерий ще се измерва големината на ембриона по време на първата третина от бременността. По-късно размерът ще се следи по диаметъра на главичката на бебето, тъй като то няма да може да бъде измервано в цялата му дължина.
По време на първото ехографско изследване пресметнатият термин за раждането се сравнява с големината на ембриона и при необходимост се коригира. До раждането не би трябвало да има повече корекции. И все пак – не приемайте за категорична тази дата. Само едно на всеки 25 бебета се ражда точно на датата на пресметнатия термин!

Рождени хороскопи, предсказателни (месечни, за 6 месеца, за 1 година), бизнес хороскопи, партньорски хороскоп, отговор на въпрос, детска астрология, определяне подходящо име за дете, нумерология и цветоанализ. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Бебето

В девета гестационна седмица всички органи вече са заели своите места и дори отчасти функционират. Най-бързо расте мозъкът с по 100 000 нови нервни клетки на минута. Ембрионът има ясно различими ръце и длани, крака и стъпала. Пръстите на ръцете и краката са все още свързани с кожни гънки помежду си. Лицето продължава да се оформя, с очи и клепачи, устни и зъбни пъпки. При момченцата се образуват тестисите. Все още не е възможно обаче да се определи полът на детето. Чрез ехографията вече могат да се наблюдават въртене и други рефлексни движения на ембриона. Вие няма как да ги усетите все още.

Майката

В този период е много важно да се храните умерено и да приемате разнообразна храна. Допълнителната нужда за вашия организъм през първата третина на бременността е около 100 калории дневно. Следете дали приемате достатъчно белтъчини, въглехидрати, мазнини, микроелементи и витамини. Тези вещества се съдържат преди всичко в пресните плодове и зеленчуци, в млякото и млечните продукти, в месото и рибата, и във възможно по-пълноценните житни продукти като пълнозърнест хляб, мюсли и други зърнени храни. Фолиева киселина трябва да продължите да взимате минимум до 12 седмица от бременността, а мултивитамините за бременни дори и по-дълго.
 
Много е важно да пиете повече течности! Обемът на кръвта ви трябва да се увеличи с около 35%, а и предстои да се образуват околоплодните води. Оптималното количество вода на ден е два литра. Препоръчително е също да пиете билков чай и пресни плодови сокове.
 
За съжаление има хранителни продукти, които могат да бъдат опасни за бременните. Избягвайте сурови или рохки яйца, не добре изпечено свинско месо, черен дроб и продукти, при чието производството се използва черен дроб. Не консумирайте млечни продукти от сурово мляко, тъй като те съдържат вещества и микроорганизми, които биха могли да навредят на детето. Морските дарове като миди и стриди, а също така и някои видове риба като акула и скумрия също трябва да избягвате.
 
Включете в програмата си за деня и време за редовни и леки движения, с изключение на случаите, при които това е противопоказно. Много добре ще ви се отрази една разходка на чист въздух. Ходенето пеша е идеалният вид спорт по време на бременност. Внимавайте да не се натоварвате прекалено и правете почивки, когато се изморите. Плуването и йогата също са добри начини да се раздвижвате по време на бременността. Проучвания са показали ясно, че при жените, практикуващи спорт типичните за бременността неразположения се проявяват в по-малка степен, а раждането протича по-лесно.

Таткото

Не се притеснявайте, ако жена ви е раздразнителна и лаче често. Това са просто хормони. Скоро плацентата ще се развие достатъчно и ще поеме производството на част от хормоните. Така в следващите седмици от бременността жена ви ще привикне към новото си състояние и отново ще бъде весела и приятна.
 
Бременността в цифри:

9 седмица след първия ден на последния менструален цикъл
8 седмици + 1 - 7 дни (лекарско пресмятане)
7 седмица след оплождането
43 – 48 ден от развитието
Дължина на ембриона: около 2 см

Календар на бременността - бременността по седмици