41-42списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Календар на бременността - бременността по седмици

В 41 - 42 гестационна седмица очакването на бебето става все по-трудно... Имате усещането, че бременността ви изобщо никога няма да приключи и ще хванете за гушата всеки, който ви пита за това. Но помислете за факта, че около 10 % от всички бременности продължават до две седмици след термина – в повечето случаи поради грешно изчисление на датата на термина.

Вашият гинеколог ще ви наблюдава внимателно на редовен интервал от време, за да установи, дали плацентата работи нормално и дали осигурява на детето достатъчно кислород и хранителни вещества. Ако се установи и най-малък риск, то веднага се предприема раждане. След 41 ½ седмица най-късно вашият гинеколог така или иначе ще предизвика родилните ви болки, за да предотврати преносването на бебето.
Накрая ще се убедите, че резултатът си заслужава всички усилия!

Бебето

Само 3-4 % от всички бебета се раждат точно на датата на пресметнатия термин, но около 95% от бебетата се раждат две седмици преди определения термин или две седмици след него. Това е съвсем нормален период на колебание за „раждането на датата на термина”, както акушерките и лекарите го наричат.
Ако бебето ви се роди в рамките на двете седмици преди пресметнатия термин, то изобщо не може да се говори за появата на прекомерно нетърпение. Често дои се случва така,  че багажът ви за престоя в клиниката още не е готов, бебешкото легло все още не е на мястото си или още не сте купили достатъчно пелени за еднократна употреба.

Майката

Голям проблем за бъдещата майка обаче се появява, когато мине пресметнатият термин и все още няма признаци за наближаване на раждането. Няма родилни болки, няма изхвърляне на капки слуз, изтичане на околоплодните води... Само който сам веднъж е изживял това, знае колко е лошо да се чакат първите признаци за раждането. Нетърпението, най-накрая да видите бебето и да може да го подържите в ръце, се смесва със страха, че нещо може да не е наред.
За съжаление не може да се направи нищо друго, освен да се чака, чака и чака.
За това, как да минава времето малко по-бързо, ние сме подготвили няколко съвета за вас:

Направете нещо с партньора си, с приятелка, с майка ви или с някоя съседка, нещо, което след раждането на детето няма да е така лесно да се организира без детегледачка: кино, театър, концерт, посещение при фризьор или козметик.

Готова ли е вече детската стая или масата за преобличане? Приготвили ли сте всичко, което ще е необходимо за къпането и подменянето на пелените за еднократна употреба или дрешките на бебето, за да не трябва непременно да излизате от къщи още през първата седмица? Вероятно няколко дни след раждането ще се чувствате съвсем във форма, а и на малкото ви съкровище чистият въздух ще се отрази добре, но и със сигурност има някой до вас, който е повече от готов да ви снабди спешно с необходимото, но защо не и сега - и в най-лошия случай ще сте запасени с нужните неща.

Изпечете кексове и вкусни сладкиши, които могат лесно да се съхранят за дълго. Така и през първите седмици след раждането ще имате нещо сладко у дома, когато ви засипят гости и посетители.

Сигурно има нещо в дома ви, което трябва да организирате, подредите или класирате в папки, нещо, което винаги е трябвало да направите. Например: снимките от предпоследната почивка, поздравителните картички за сватбата, данъчните документи от текущата година, чекмеджето с изрязаните от вас рецепти от различни списания....

Избрахте ли вече как да съобщите за раждането или дали вече сте го подготвили така, че след раждането да трябва да добавите само още някои детайли или снимка на бебчето.
Напишете „списък на очакванията” за вашето дете. Можете да споделите с него, колко се радвате на раждането и на живота след това, какви са мечтите и плановете ви за бъдещето. Ще бъде хубаво, ако съберете и актуални статии от вестници, снимки и видеоклипове.

Таткото

Все пак не се оставяйте на нетърпеливи роднини и приятели да ви изнервят: изключете телефона или включете телефонния секретар. Кажете на всички, че не желаете да ви питат постоянно. Когато детето се появи, всеки ще разбере новината достатъчно рано.

Календар на бременността - бременността по седмици