38weekсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Календар на бременността - бременността по седмици

Раждането във вода, въпреки че е популярно в редица страни, у нас все още не е много разпространено в родилните клиники. Ако ви звучи привлекателно — съветваме ви да потърсите допълнително информация за предимствата и недостатъците на раждането във вода.

Рождени хороскопи, предсказателни (месечни, за 6 месеца, за 1 година), бизнес хороскопи, партньорски хороскоп, отговор на въпрос, детска астрология, определяне подходящо име за дете, нумерология и цветоанализ. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Много жени преди раждането редовно сънуват кошмари. Не се оставяйте на тези сънища да ви разстройват; това не са никакви „предчувствия“. Някои смятат, че след чести кошмари раждането било по-лесно. Освен това страхът от раждането е съвсем нормален. Твърде много непознати неща се крият в процеса на раждане, които човек не може да обхване в цяла степен. Съществува и страхът от това, че по време на раждане може да се загуби контрол, да не може повече да контролирате сами тялото си и да останете напълно в ръцете на другите. Запомнете, че болката при раждането е една естествена част от чудото на раждането – и във всеки момент сте наясно защо изтърпявате тези болки. За повечето жени това чувство прави раждането по-леко от една манипулация при зъболекар без упойка. Отстъпването, отварянето на самите себе си, всичко това също е много важно за протичането на раждането. За това пречи само контролът на тялото!

Бебето

В 38 гестационна седмица бебето ви във всяко отношение е „узряло”. Всички органи са напълно оформени и способни да функционират. Възглавничките от мазнинки са изградени, меката косица и първородната смазка (верникс казеоза) в голяма степен са изчезнали. Всички сетива също са достатъчно развити. Ако бебето ви се роди сега, това не се счита за преждевременно раждане, а за раждане „точно на термина”.
Големите шевове на черепа на главата на бебето ще се втвърдят едва през на първата годинка от живота му. Затова при преминаване на бебето през родилния канал, черепът може малко да се свие, това улеснява раждането! Ромбовидните костни кухини, които са покрити само с кожа се наричат фонтанели. Голямата фонтанела ще бъде затворена, когато детето е на 18 месеца.

Майката

Сега трябва да използвате съзнателно всеки удобен случай да се успокоявате и почивате. Това е важно, тъй като за бременните в края на бременността не съществува вече нормалното и удобно положение на тялото. След най-много десет минути пак някъде вече ви боли... Нищо чудно: сега матката е двадесет пъти по-тежка от преди бременността. Всички мускули, сухожилия и връзки са максимално натоварени. Това се усеща най-силно в областта на долните прешлени. А и прешлените сега не са толкова стабилни поради събиране на течности в сухожилията, тъй като големите и малките стави на тялото ви вече се подготвят за опъването при раждането. Опитайте винаги да държите гърба си максимално изправен, колкото ви е възможно и да издавате дупето си при ходене малко напред: хлътналият гръб и типичната за бременните походка с поклащане само засилват болките в гърба. Как би ви се сторило, ако можете да си позволите един отпускащ масаж?

Таткото

Повечето бъдещи татковци се радват, когато могат активно да помагат! Съвет: търкаляйте с дланта си малка топка за тенис по гърба на бременната мама. Това наистина ще й се стори приятно и отпускащо!

Бременността в цифри:

38 седмица след първия ден на последния менструален цикъл
37 седмици + 1 - 7 дни (лекарско пресмятане)
36 седмица след оплождането
Диаметър на главичката на плода: около 89-102 mm
Тегло на плода: около 3150 g
Дължина на плода: около 48 cm

Календар на бременността - бременността по седмици