week 3списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Календар на бременността - бременността по седмици

Прието е бременността да се изчислява в гестационни седмици. Реално жената забременява в третата гестационна седмица. Първата гестационна седмица започва с първия ден на менструалното кървене, а в края на втората гестационна седмица настъпва овулацията – отделянето на яйцеклетката.

Рождени хороскопи, предсказателни (месечни, за 6 месеца, за 1 година), бизнес хороскопи, партньорски хороскоп, отговор на въпрос, детска астрология, определяне подходящо име за дете, нумерология и цветоанализ. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Третата гестационна седмица започва с важно събитие – оплождането. Това е сливането на яйцеклетката и сперматозоида.  Оплождането се извършва във горната третина на тръбата. Един от около 200 милиона депозирани във влагалището сперматозоиди достига яйцеклетката в първите 6-12 часа след отделянето й по време на овулация и прониква в нея. Сливането на мъжката и женската полови клетки дава началото на нов живот.
Яйцеклетката и сперматозоидът се различават от всички останали клетки в човешкото тяло по това, че броят хромозоми, които съдържат е на половина. Яйцеклетката притажава съмо един вид полови хромозоми – Х, а сперматозоидът два вида: X и Y. При сливането им в едно, хромозомите стават двоен брой - като останалите клетки в тялото. А от това каква хромозома носи сперматозоидът, се определя и пола на бъдещото бебе:

яйцеклетка + сперматозоид = бебе
X+X = момиче
X+Y = момче

Децата получават от родителите си случайна комбинация от гени и всяко дете е различно. Докато наследственият материал се обединява в едно цяло, генетичните особености на детето вече са определени. Това важи не само за пола и цвета на очите на детето!
Веднага след сливането на сперматозоида с яйцеклетката,  нейният най-външен слой се втвърдява, за да не могат да проникнат други сперматозоиди.

Бебето

Оплодената яйцеклетка е голяма колкото част от милиметъра. През 3 седмица от бременността тя се движи бавно през яйцепровода в посока към матката. В същото време продължава да се дели и нараства много бързо. След 3 до 4 дни, когато достигне маточната кухина, тя се е превърнала в морула – малка съвкупност от клетки. В края на седмицата вътре вече ще се е образувала една изпълнена с течност кухина. Това образувание се нарича ембрионален мехур или зародишен мехур. Външната му стена се определя като трофобласт, а вътрешното струпване на клетки като ембриобласт. Външният клетъчен слой, трофобластът, при загнездването установява първата връзка с майчините кръвоносни съдове.

Майката

Най-късно седем дни след оплождането или в края на третата седмица от бременността ви, зародишният мехур вече се вгражда в подготвената за това лигавица на матката и се покрива от нея. Това се нарича имплантация, нидация или вгнездване.
Тялото ви реагира на вгнездването като произвеждането различни хормони. Тази хормонална промяна бързо предизвиква типичните субективни признаци на бременността. Най-осезаемите от тях са преустановяване появата на менструалния цикъл, прилошаването, внезапната чувствителност към различни миризми, честите позиви за уриниране, напрежение в областта на гърдите и необяснимо чувство на умора.
Етапите на бременността се пресмятат, като се изхожда от първия ден на последния менструален цикъл, а не от момента на оплождането! Това означава, че Вие вече сте в третата седмица от бременността, а оплождането е било едва преди няколко дни. Някои жени дори на този ранен етап интуитивно знаят, че са бременни. Но повечето нямат представа, че в тялото им започва развитието на нещо великолепно - дадено е начало на нов живот.
 
Таткото

В третата гестационна седмица вие вероятно сте в блажено неведение за случващото се чудо в тялото любимата.  А може би сте в напрегнато очакване? Ако бебето е желано и планирано, вие горещо се надявате този път бебето да се е получило.

Бременността в цифри:

3 седмица след първия ден на последния менструален цикъл
2 седмици + 1 - 7 дни (лекарско пресмятане)
1 седмица след оплождането
7 ден от ембрионалното развитие

Календар на бременността - бременността по седмици