21weekсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Календар на бременността - бременността по седмици

Ако докосвате корема си бързо ще разберете кои части от телцето на бебето сте напипали. В този стадий на бременността, то все още е в положение с главата нагоре. Леко притиснете корема си с длан и ще я усетите. Малкото дупенце се намира надолу, а гръбчето ще усетите по лявата или дясната страна на корема си. На противоположната страна се напипват движенията на ръчичките.
Бебето се радва, когато говорите с него. Можете да се свържете с него, както акустично – като му говорите и пеете, така и с докосване. Това ще му повлияе успокоително. Вече можете да общувате по-пълноценно с вашето малко съкровище.  

Рождени хороскопи, предсказателни (месечни, за 6 месеца, за 1 година), бизнес хороскопи, партньорски хороскоп, отговор на въпрос, детска астрология, определяне подходящо име за дете, нумерология и цветоанализ. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ако при профилактичните изследвания през тази седмица се открие захар в урината, тестът трябва да се повтори. Възможно е да сте развила диабет. На този етап от бременността, нивата на кръвната захар могат да се регулират чрез промяна на менюто на бъдещата майка. В много редки случаи се налага прием на инсулин.

Бебето

Бебето вече е достатъчно развито, за да отвори клепачи. Те вече си имат и мигли. Но тъй като в матката е тъмно, зрението не се тренира особено. Ноздрите на детенцето също вече са отворени. А малкото сърчице бие с около 150 удара в минута. Вашето бебе диша, преглъща, кашля и смуче палците си.
Кожата на плода става по-дебела и леко червена. Тя е покрита с фин мъх, наречен „лануго”. Неговата функция е да предпазва кожата и да регулира телесната температура. Ланугото ще изчезне в 9 месец от бременността и това ще е признак на зрялост на плода. Тялото на бебето е покрито от белезникав, наподобяващ восък слой. Това е така наречената „първородна смазка” (верникс казеоза). Тя пречи на околоплодните води да омекотят твърде много кожата на детенцето и също изчезва при раждането.
Малкият човек се ориентира все по-успешно в околоплодния мехур. Това се дължи освен на ръчичките и крачетата му и на неговия добре развит слух. Бебето чува съвсем ясно шумовете, които издават червата и сърцето на мама. Равномерните удари му действат успокояващо.

Майката

Дори и до сега да сте били пощадени от болки в гърба, е много вероятно в тези седмици те да се появят. Това е така, защото колкото повече расте коремът ви, толкова по-голямо е натоварването на мускулите на гърба. Правилната стойка сега е още по-важна. Стойте колкото можете по-изправени, като се стремите тазът ви винаги да е назад. Ако ви се налага дълго време да сте в седнало положение, подпрете долната част на гърба си с малка възглавничка. Болките в гърба ще намалеят, ако полегнете за малко с глава и крака, повдигнати на възглавници.
Активността на щитовидната ви жлеза е повишена. Това е причината да сте по-чувствителни на горещина и да се потите по-обилно. За да се чувствате по-комфортно, носете свободни дрехи. Добре е да се обличате с няколко, но по-леки дрехи, за да можете да свалите някоя при необходимост.
Възможно е да усещате болезнен натиск върху матката. Това са подготвителни контракции. Те са опасни само ако зачестят, станат редовни и болезнени. Ако това се случи, незабавно се консултирайте с вашия лекар.
 
Таткото

Не изпадайте в паника, ако жена ви настоява заедно са посещавате курсът за бременни. Помислете, че вероятно всеки друг бъдещ татко, който е там се чувства точно като вас. Със сигурност има какво да научите.
 
Бременността в цифри:

21 седмица след първия ден на последния менструален цикъл
20 седмици + 1 - 7 дни (лекарско пресмятане)
19 седмица след оплождането
Диаметър на главичката на плода: около 5,1 см
Тегло на плода: около 335 г

Календар на бременността - бременността по седмици