19weekсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Календар на бременността - бременността по седмици

Бебето ви е напълно защитено и сигурно вътре във вас. Количеството течност в околоплодния мехур всеки ден се увеличава. Това разширява матката и по този начин на бебето се осигурява повече място за движение. Околоплодната течност има мътен цвят, тъй като в нея има известно количество от някои частици. От една страна, това са отпадни продукти от стомашно-чревния тракт на плода. В течността се съдържат също и клетки от образуването на белите дробове, тъй като те поемат и изтласкват обратно околоплодната течност. Бъбреците на плода вече функционират и в околоплодните води попада урина. Въпреки всичко изброено, тази течност е стерилна.

Рождени хороскопи, предсказателни (месечни, за 6 месеца, за 1 година), бизнес хороскопи, партньорски хороскоп, отговор на въпрос, детска астрология, определяне подходящо име за дете, нумерология и цветоанализ. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Шийката на матката на бременната жена остава плътно затворена до настъпването на родилни контракции. При някои жени обаче е възможна така наречената „слабост на маточната шийка” или „цервикс”. Това означава, че шийката не може да издържи на натиска на матката и бавно се разширява. За да се избегне нежелан аборт, след 14 гестационна седмица шийката на матката може да се „зашие” или да й бъде поставен пръстен. Тази манипулация се нарича „серклаж” и е безвредна. Серклажът се отстранява в 38 гестационна седмица. След това е напълно възможно нормално раждане.

Бебето

Феталната кожа е пригодена за живота във водна среда. Нежната пухена косица се предпазва от така наречената „първородна смазка”. В тази фаза от развитието на плода корените на космите под кожата на главата и на веждите стават по-здрави и се очертават все по-ясно. Очите на бебето вече са добре развити, а ретината може да реагира на светлина. Клепачите обаче остават затворени до края на второто тримесечие от бременността.

Майката

В този период е възможно венците ви да са подути, зачервени и дори да кървят. Това се дължи на хормоналните промени. При някои бременни се появяват и възелчета в лигавицата. Често по зъбите се образува плака. Затова, денталната хигиена в този период е изключително важна. Мийте зъбите с мека четка и с паста за зъби, която съдържа флуор. И не забравяйте, че ви се полага един допълнителен преглед при стоматолог, заплатен от НЗОК.
Ето, че дойде времето да помислите къде да родите. Все по-често избираме лекарят, който следи бременността ни, да води раждането на бебето. Ако пък вашият лекар не изражда, то той със сигурност ще ви насочи къде е най-удачно да посрещнете живота на детенцето си. Добре е внимателно да помислите дали можете да си позволите раждане в частна клиника или ще се насочите към общинска болница. Можете да посетите избраните родилни отделения в дните на отворени врати. Вече всяка специализирана АГ клиника или отделение предлага тази услуга. Единственото условие е да се запишете предварително. Това е идеална възможност да добиете лични впечатления и да улесните избора си.

Таткото

Изключително полезни са курсовете за бременни. Те обикновено започват след 20 гестационна седмица. Съберете информация къде какви обучения се провеждат и изберете най-подходящото за вас. Добрият курс увеличава шансовете да превърнете раждането в едно положително преживяване. От курса ще научите много практични съвети за правилно дишане преди и по време на раждането. Освен това, ще попаднете в една страхотна атмосфера на разбиране и ще можете да се запознаете с други бъдещи майки и татковци.
 
Бременността в цифри:

19 седмица след първия ден на последния  менструален цикъл
18 седмици + 1 - 7 дни (лекарско пресмятане)
17 седмица след оплождането
Диаметър на главичката на плода: около 4, 5 см
Тегло на плода: около 200 г

Календар на бременността - бременността по седмици