10weekсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Календар на бременността - бременността по седмици

От оплождането са минали 56 дни. В края на 10 седмица ембрионът може да се нарече фетус или зародиш, тъй като образуването на органите вече е приключило. За някои специалисти тази граница е след 12 седмица, тоест след първата третина от бременността.

Малкото сърчице бие и вашият наследник вече активно използва мускулите си. Той се движи доста и дори леко се премята. Но вие все още не можете да усетите това. Единствено чрез ехографията движенията на малкото човече се виждат ясно. Вашето детенце плува в пълния с околоплодни води сак от ембрионални мембрани. В следващите шест месеца това ще бъде жилището на плода, което ще го предпазва както от изсъхване, така и от удари отвън. Най-опасният период от бременността вече е отминал. Рискът от аборт от този момент нататък драстично се понижава.

Рождени хороскопи, предсказателни (месечни, за 6 месеца, за 1 година), бизнес хороскопи, партньорски хороскоп, отговор на въпрос, детска астрология, определяне подходящо име за дете, нумерология и цветоанализ. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

При бременни над 35 години има леко повишен риск от малформация на равнище хромозоми при бебето. Тези жени, както и бременните с генетични заболявания в семейството е нужно да бъдат посъветвани за възможностите за предродилна диагностика. В този период на ранна бременност такава възможност е хорионбиопсията. Това изследване се прави между 10 и 12 седмица от бременността и представлява алтернатива на по-късно провежданото изследване на околоплодните води - амниоцентеза.
Добре е всяка бременна да помисли какви допълнителни изследвания би могла да си направи, за да предотврати раждане на дете с малформации. Модерните възможности като ехографията и скрининг-кръвните изследвания могат да установят много вродени заболявания или повишен риск за по-късна проява. В повечето случаи това доста помага и действа успокояващо. Има случаи обаче, в които може да бъде и доста обезпокоително, ако поради неясен резултат се наложат трудни решения.
 
Бебето

Почти целият организъм на бебето вече е изграден.Главата на малкото човече става все по непропорционално голяма спрямо тялото. Това е така, защото трябва да осигури достатъчно място за развитието на мозъка. Междувременно лицето е почти оформено. Нослето, устните, ушите и очите вече са оформени, клепачите са затворени. В устата зъбните пъпки вече са заели местата си и се изграждат вкусовите нерви. Развити са и различни кожни жлези, а малката косица започва да расте

Майката

Настроението ви е променливо, нали? Понякога се чувствате на седмото небе, а друг път сте угрижени. Бременните са много емоционални. В един момент сияят от щастие, а в следващия са облени в сълзи. Партньорът ви и хората около вас ще трябва да се примирят с това, че сега сте по-разсеяна и по-лесно се дразните, че имате „чести пристъпи на плач“. Всичко това е съвсем нормално и се дължи на хормоналната промяна. Успокоявайте се с това, че нивото на хормоните във втората третина на бременността ще се уравновеси, и че тогава ще се чувствате много по-добре.
Решението дали да се направи пренатална диагностика винаги се взима много трудно. Посъветвайте се със специалисти и с жени, които са били или в момента са в същата ситуация. Обсъдете спокойно с лекаря си как желаете да бъде следена бременността ви до края.

Таткото

Започнахте ли да се притеснявате вече за това как ще се преобърне живота ви след като бебето се появи на бял свят, как ще се справяте финансово и кой ще ползва отпуск за отглеждане на дете – майката или вие?

Бременността в цифри:

10 седмица след първия ден на последния менструален цикъл
9 седмици + 1 - 7 дни (лекарско пресмятане)
8 седмица след оплождането
49 – 56 ден от развитието

Календар на бременността - бременността по седмици