kyrmeneсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Правилното хранене на бебето и малкото дете е важно не само за растежа и развтието, но и за правилното оформяне на лицето и зъбите.

Бебетата се раждат със слабо развит лицев череп

Бебетата се раждат с целия брой мозъчни клетки, които ще притежават цял живот (мозъчни клетки не се образуват след раждането). От друга страна бебешката главичка трябва да е достатъчно малка, за да премине през родовия канал. Поради тези причини, бебетата се раждат със слабо развит лицев череп.

Ролята на естественото хранене в развитието на челюстта

Бебетата се раждат малки челюсти, особено долните. За да се развие долната челюст и да настигне горната по големина, основна роля им акта на сучене от майчината гръд. Движенията, които прави бебето, за да се нахрани, стимулира развитието на лицевия череп като цяло.

Изкуственото хранене трябва да наподобява естественото

Не винаги бебетата се кърмят. Понякога се налага те да бъдат хранени  изкуствено. Много е важно в тези случаи да се използва правилната техника, за да се избегнат в последствие ортодонтски аномалии. Най-често срещаната от аномалия, която е много вредна за зъбите, е дълбоката (дистална) захапка, която се дължи на недоразвита долна челюст.

Правилна техника на изкуственото хранене
 
Изкуственото хранене с биберон, трябва в максимална степен да наподобява естественото. Това означава, че храненето трябва да е с продължителност около 20 мин. През цялото време бебето трябва да е в прегръдката на майката, близо до гърдите й. Биберонът трябва да се държи така, че бебето активно да поема млякото. По този начин бебето се стимулира активно да движие челюстта си и тя да расте и да се развива правилно.

Захранване с лъжичка

След 6 месечна възраст бебето да се храни с лъжичка. Плавилно е то да изсърбва храната, а не да му бъде изливана в устата. Това много спомага за хармоничното развитие на челюстта на бебето.

Биберонът може да навреди

Използването на биберон е желателно да се преустанови преди навършването на 2 годишна възраст на детето. В противен случай могат да настъпят тежки ортодонтски аномалии.
Смученето на пръст също може да причини сериозни ортодонтски проблеми. Понякога това може да се превърне във вреден навик, продължаващ с години, който от своя страна да доведе до психически и социални проблеми.

Още по темата: