baby 2списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Нищо не може да бъде по-трудно за една майка от това да се справи с хигиената на тези деликатни части от бебешкото телце – ушички. За да за бъдете спокойни, че го правите както трябва е много важно да знаете правилния начин и да намерите правилния подход.

Не подценявайте хигиената на бебешките уши

Най-често ушите на бебето са пренебрегнати от хигиенна гледна точка в сравнение с другите части на тялото. Това, разбира се, не е правилно, защото и ушите, могат да имат усложнения, ако не се спазва подходяща хигиена. Това от своя страна би довело до допълните грижи при лечението и до дискомфорт на бебето.

Как да почистваме бебешките ушички?

Можете да почистите бебешките ушички като използвате хладка вода и деликатна кърпа. Навлажнете кърпата и я изстискайте. Дръжте здраво детето като го балансирате с ръката си. Не използвайте сапун! Почистете внимателно зад учишките. Там има малка ямка, в която се събират разни нечистотии, когато бебето се храни, пие или повръща. Отново навлажнете кърпата и я изстоскайте, за да можете да почистите външните части на ушичките. Гънките на ушната мида, също могат да бъдат капан за мръсотия. Изстискайте още веднъж кърпата, за да сте сигурни , че няма излишна вода. Завъртете върха на кърпата и много внимателно почистете външната част на уния канал, където може да има ушна кал от вътрешния канал на ухото. За всеки случай подсушете със суха кърпа мястото.

Почиства ли се вътрешната част на ушите на бебето?

В случай, че желаете да почистите вътрешното ухо на бебето, е препоръчително да го заведете при вашия педиатър.  В кабинета си той има специални инструменти за това. По този начин ще избегнете риска от пробиване или надраскване на вътрешното ухо и проблеми със слуха на бебето.

Още съвети за хигиената на бебешките уши

При почистване на бебешките ушички не забравяте да държите бебето на топло и да се чувства комфортно. Говорете му ласкаво, за да е спокойно, защото ушната хигиена може да не му е приятна. Някои бебета натрупват повече ушна кал от други. Ако проблемът продължава, не забравяйте да се консултирате с  лекар. Не използвайте памучни тампони за почистване на ушите на бебето. Вместо да почистят ушната кал, те могат да я наслоят навътре, с което да се причини големи вреди на слуха.

Още по темата: