Baby-Massageсписание Палитра стил - PalitraStyle.com


Съществуват много техники на бебешки масаж. Която и техника да изберете най-важното е да направите масажа приятен за бебето и за самите Вас. Бебешкият масаж трябва да е лек, нежен, без натиск. Той има за цел да подпомогне двигателното развитие на бебето, но също така и да му действа релаксиращо и успокояващо. Бебешкият масаж трае около 10 минути. Ако по време на масажа бебето се разплаче, спрете да масажирате, вземете го на ръце и го прегърнете като му говорите успокояващо.


Подготовка за бебешки масаж


Изберете време от деня, в което бебето Ви се чувства спокойно, отпочинало и щастливо. Изчакайте да мине около1 час от последното хранене. В стаята трябва да бъде топло, светлината да е приглушена. Ако счетете за необходимо можете да пуснете успокояваща музика. Изберете специално бебешко масажно масло или се доверете на бадемовото масло или зехтина. Свалете всички пръстени, гривни, часовник от ръцете си – всичко, което може да одраска или нарани бебето. Изберете подходяща твърда повръхност, на която ще масажирате бебето. Покрийте я с мека хавлиена кърпа и памучен чаршаф. Докато събличате бебето му говорете тихо и спокойно, за да се настрои за приятното преживяване. Сложете известно количество от избраното масажно масло на ръцете си, за да се затопли и можете да започнете масажа.


Техника на бебешкия масаж: Крачета


Крачетата се най-доброто място за започване на масажа, тъй като са по-малко чувствителни от други части на тялото. Обхванете с намаслени ръце бедрото на едното краче и плъзнете едната си ръка леко и нежно надолу. Малко преди да стигнете края на крачето, сложете другата и продължете. Направете това няколко пъти с едното и няколко пъти с другото краче.


Техника на бебешкия масаж: Стъпалца


Хванете едното стъплаце на бебето и погалете горната част му част към пръстчетата. Повторете няколко пъти. Направете същото и с другото стъпалце. Леко раздвижете в глезените.


Техника на бебешкият масаж: Ходилца


Продължете масажа като прокарвате палците си от петичката към пръстчетата на бебето. Повторете няколко пъти и на двете ходилца.


Техника на бебешкия масаж: Пръстчета на краката


За да завършите масажа на крачетата, направете следното: хванете с палец и показалец всяко пръстче по отделно и плъзнете към края. Повторете с всичките пръстчета.


Техника на бебешкия масаж: Ръчички


Обвийте с ръце едната ръчичка и подобно на масажа на крачетата, приплъзнете леко една по една намаслените си ръце в посока към пръстчетата на бебето. Повторете няколко пъти . Направете същото и с другата ръчичка.


Техника на бебешкия масаж: Длани


Леко погалете с пръстите на ръцете си дланите на бебето няколко пъти. Раздвижете съвсем леко китките му.


Техника на бебешкия масаж: Пръстчета на ръцете


Подобно на пръстчетата на краката, масажирайте и всяко пръстче на ръцете.


Техника на бебешкия масаж: Гърдички


Поставете ръцете си заедно като за молитва над сърцето на бебето. Леко ги отворете и съвсем леко погалете бебето с движение навън. Повторете няколко пъти.


Техника на бебешкия масаж: Гръден кош


Поставете едната си ръка в горната част на гърдите на бебето и нежно  го погалете в посока надолу към бедрата. Редувайте рецете си. Посторете няколко пъти.


Техника на бебешкия масаж: Гръбче


Обърнете бебето по коремче. С пръсти правете леки кръгове от двете страни на гръбнака в посока от врата, надолу към бедрата. Погалете няколко пъти цялото гръбче от раменцата до крачетата.


С това можете да завършите масажа. Увийте бебето в хавлия, за да попиете изличната мазнина и го прегърнете за няколко минути.

Още по темата: