breastfeeding 1

списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Процесът на спиране на кърменето е двупосочен – веднъж той се отнася до детето и втори път се отнася за майката. Тъй като вече разгледахме въпроса с отбиването на бебето, сега следва да насочим вниманието към майката – как да спре кърмата си.

Как майчиното тяло произвежда кърма

Производството на кърма зависи от физиологически и психологически механизми. Основна роля за производството на кърма има хормонът пролактин. Пролактинът е хормон, който се отделя от клетките на предния дял на хипофизата.   Под негово влияние при жената се развива и нараства млечната жлеза, настъпва лактация. За проявата на тези процеси, е необходимо участието и на други хормони: естрогени, прогестерон, някои надбъбречни хормони, инсулин, окситоцин.

Факти за пролактина

Секрецията на пролактина е променлива: през деня тя е ниска и нараства по време на нощния сън. Менструалният цикъл оказва слабо влияние върху нивото на пролактина. При бременни жени нивото му нараства. През лактационния период количеството пролактин ясно варира в зависимост от ритъма на кърмене. Много физиологични стимули могат да повлияят за повишаване количеството на пролактина: сученето на бебето в периода на кърмене, масажирането на млечната жлеза извън процеса на лактация, полово сношение, стрес, тежка физическа работа, някои храни и други.

Необходимо е време за да спре производството на кърма

Независимо каква е причината за спирането на кърмене, на вашият организъм ще е необходимо време, за да се пренастрои. Вашето тяло ще продължи да произвежда мляко още известно време. По принцип производството на мляко се стимулира от сученето на бебето. След като вече стимулът липсва, следва, че и производството на кърма ще намалее и ще спре след известен период.

Вашият лекар може да ви помогне да спрете производството на кърма

Ако желаете да употребите медикаменти, вашият лекар ще ви предпише необходимите таблетки. Те съдържат химическа субстанция, която понижава хормонът пролактин, който е отговорен за секретирането на млякото.

Хомеопатът също може да ви помогне да спрете производството на кърма

Съществуват и хомеопатични препарати, които помагат за спиране производството на кърма. Обърнете се към лекар-хомеопат, който ще ви предпише подходящото лекарство за вас в подходящата доза.

Малки трикове от практиката за облекчаване на дискомфорта в гърдите

Вероятно в началото ще чувствате гърдите си препълнени. Можете да постигнете известно облекчение, ако изцедите малко количество мляко от тях.
За облекчаване напрежението в гърдите можете да използвате пресен, охладен зелев лист, които да наложите на всяка гърда. Когато листът овехне, сменете го с нов.
Можете също така да консумирате чай от салвия, който също помага за намаляне производството на кърма.

 

Още по темата: