slingсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Слингът е широка кърпа, с която бебето се привързва към тялото на единия от родителите. Към момента в България използването му не е много популярно, но в много култури по света се използва от хилядолетия. А всичко, устояло проверката на времето, не е за пренебрегване. Много учени от Европа и САЩ  са изследвали най-подходящите начини за носене на бебето, изхождайки от анатомията и физиологията. Резултатите от тях за в полза на слинга.

Слингът дава оптимална позиция на тазобедрените стави на бебето

Проф. Шелбергер (Дрезден) дава пример с това как бебето застава, когато го вдигнем – то свива разтваря и свива крачета подобно на жабче. Като обръща внимание и на хватателния рефлекс, както и на физиологичното придобито вътрутробно изкривяване на гръбначния стълб (кифеза), той стига до извода, че бебетата просто са създадени така, че майките им да ги носят на собствените си тела. Слингът като приспособление за носене абсолютно съответства на бебешката анатомична норма. Проф. Шелбергер отчита, че при носене на бебето със слинг, главичката на бедрената кост заема идеално положение спрямо чашката на таза, запълвайки я равномерно (при разтворени крачета на 100° и сгънати в коленете приблизително на  40°).

Слингът осигурява оптимална поддръжка на гръбначние стълб

Д-р Рошел Кейсис (Карслил, Пенсилвания) апелира родителите вниматерно да подбират приспособлението, в което ще носят детето си, за да се избегне пренапрягането на детския гръбнак и да се осигури правилното му развитие. Не препоръчва приспособления, които фиксират детето във вертикална позиция с висящи без опора крачета, защото по този начин цялото телце приляга изцало върху най-ниската част на гръбнака и създава изключително напрежение, което може да предизвика гръбначно изкривяване, а в някои случаи да доведе до спондилолистеза (изместване на прешлените от горнта част на гръбначния стълб към по-долната). Изследването, което д-р Кейсис провежда в своята клиника, доказва, че слингът е идеалното приспособление за носене на детето, защото осигурява поддържане по всички линии на гръбначния стълб, подходяща позиция на крачетата и главичката.

Още „ЗА” слинга

Слингът осигурява близост на бебето с майката. То се чувства спокойно, когато вижда познато лице,  усеща аромата на майчиното тяло, чува сърцето (което е слушало през 9 –те месеца в утробата) и изобщо е потопено в нейното енергийно поле. Телесният контакт между бебето и майката осигурява топлина (в истинския и преносен смисъл), а всеизвестен е фактът, че гушкането и милването оказват влияние на развитието на мозъка на бебето. Бебетата, които са били гушкани, утешавани или люлеени от родителите много по-бързо наддават, прохождат, пълзят и се движат. Те са също по-активни, спят по-добре, развиват по-високо IQ и имат по-силна имунна система.

Бебетата, носени в близост до майката  (бащата) учат повече и са емоционално по-интелигентни. Чрез слинга те са непрекъснато с родителите си и имат възможност да участват в техния свят, да опознават заобикалящата ги среда, да възприемат хората и всичко случващо се, посредством тяхната реакция (бебето чувства, това, което родителят чувства).

Още по темата: