baby-milkсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Ако поради някакава причина сте избрали да храните вашето бебе с адаптирано мляко, важно е да спазвате няколко прости правила, за да гарантирате правилното хранене и здравето на вашето съкровище.

1. Срок на годност и състояние на опаковката на адаптираното мляко

Придобийте навик винаги да проверявате срока на годност и състоянието на опаковката. Ако срокът на годност е изтекъл, не можете да сте сигурни в качеството на храната. Не купувайте и не използвайте остарели храни за кърмачета! Винаги обръщайте внимание на състоянието и изгледа на опаковката. Не купувайте, ако контейнерът е с издатини, вдлъбнатини, течове или ръждиви петна.

2. Хигиена при приготвяне на адаптираното мляко

Преди да  приготвите  млякото, измийте добре ръцете си. Намокрете ръцете си с топла течаща вода, след това разтривайте със сапун за ръце енергично, в продължение най-малко на 20 секунди. Измийте цялата повърхност на ръцете,  включително под ноктите и  пространствата между пръстите.

3. Стерилизация на приборите при приготвяне на адаптираното мляко

Стерилизирайте приборите - шишета, биберони, капачки и пръстени - преди да ги използвате за първи път:

• Изварете съдове във вода за пет минути. Използвайте съд, който е достатъчно голям, за да побере всичките прибори, така че те да са потопени изцяло във водата.
• За изваждането на приборите от водата използвайте  чист набор от клещи.
• Оставете приборите да се изсушат на въздух.

След първата употреба, не е необходимо приборите да се стерилизират всеки път. Просто ги измийте със сапун и вода и ги оставете да изсъхнат на въздуха. За да предотвратите появате на гъбички, изплаквайте бибероните ежедневно  в равни части оцет и вода и ги оставяйте да изсъхнат на въздуха.

Също така се уверете, че дупчиците на биберона са отворени. Напълнете шишето и сложете биберона, обърнете го обратно и вижте дали течността изтича бавно.

Не забравяйте да почиствате опаковката (контейнерът) на храната. Преди отварянето на нова опаковка, измийте отгоре с вода и сапун, след това изплакнете добре.
 
4. Мярка на формулата на адаптираното мляко

Задължително четете упътванията на производителя за употреба на адаптираното мляко. Уверете се, че приготвяте точното количество за едно хранене, съобразено с възрастта на вашето бебе.

5. Добавяне на  вода към прахообразното адаптирано мляко

Използвайте чиста преварена вода.

• Налейте студена вода.
• Ако не сте използвали кранчето на чешмата повече от шест часа, оставете водата да се изтече за около 2 минути. Това спомага за намаляване количеството на евентуални замърсители във водата.
• Сипете студената вода в чиста тенджерка и я сварете (оставете да ври сключ за 1-2 минути).
• Оставете водата изстине до указаната температура в упътването за употреба на адаптираното мляко.

Следвайте инструкциите на опаковката с колко вода да се смеси сухото вещоство. След като направите пропорцията вода - мляко,  разклатете добре. Добавянето на твърде малко вода може да  утежни работата на храносмилателната система на бебето, а добавянето на прекалено много вода може да разреди прекалено формулата и по този начин да лишите бебето си от ценни калории и хранителни вещества.
 
6. Температура на адаптираното мляко

След като сте разтворили формулата, според указанията, разклатете добре шишето. Обърнете бутилката с дъното нагоре и оставете капка или две да паднат върху китката ви или на гърба на ръката ви. Млякото трябва да се чувства хладко, не горещо. След хранене изхвърлете остатъците от неизконсумираното мляко.

7. Съхранение на адаптираното мляко

Съхранявайте неотворените опаковки (контейнери) на хладно и сухо място. Не ги оставяйте на открито, или в кола, или в гараж, там, където температурните колебания могат да повлияят на качеството на формулата. Ако не сте сигурни дали дадена опаковка с адаптирано мляко е безопасна, изхвърлете я.

Още по темата: