baby cryсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Бебето плаче. И не спира. Чувствате се безпомощни, изнервени и ви иде и на самите вас да заплачете. Тревожите се, че нещо не е наред с бебето, а не можете да разберете какво, за да му помогнете. В следващия момент започвате да се страхувате, че от нерви можете да загубите контрол. Поемете дълбоко въздух – има начин да се справите със ситуацията.

Всички бебета плачат


Да, точно това ще ви кажат всички – и лекари и родители на бебета. Бебето обикновено плаче, когато усеща дискомфорт, когато е болно или когато иска да си общува с вас.

Как да помогнете на бебето?

Първо се уверете, че бебето не е болно (повръщане, температура). Проверете пелената му, пълният памперс може да изнерви бебето. Вижте как е облечено – добре е да е с по-леки дрешки. Предложете му да пие вода. А може би бебчо е вече изгладнял – опитайте се да го накърмите. Допирът до майчината гърда също действа успокояващо. Ако бебето има колики, вземете го на ръце и го дръжте по коремче. А може бебето ви да иска просто да го гушкате и поносите на ръце. Ако му се спи, помогнете му да заспи (бебетата не знаят как да го правят сами).

Как да помогнете на себе си?

Проверили сте всичко: бебето е здраво, чисто, нахранено, не му се спи, носите го на ръце, а то не престава да плаче. Направете всички възможно, за да запазите спокойствие. Ето няколко начина за това:
По-спокойно!
Поемете въздух и бройте до 10. Повторете си няколко пъти някоя успокояваща дума или фраза. „Вижте се” в една спокойна и релаксираща обстановка. Пуснете си успокояваща музика.

Кратка пауза

Починете си. Ако сте сами, сложете бебето на безопасно място – например в кошарката. Нека си поплаче насаме, докато вие си „поемете дъх” в другата стая. Не се обвинявайте - напомнете си, че нито сте неспособни да бъдете родител, нито пък сте мързеливи. Просто понякога бебето трябва да плаче.


Поразтъпчете се

Сложете бебето в количката и излезте на разходка с бърза крачка. Обикновено бебета се успокояват от подрусването на количката, бързо се успокояват и заспиват. На вас движението ще ви помогне да изразходите насъбралото се напрежение и също да се успокоите и разведрите. Понякога добър алтернативен вариант е да сложите бебето детското столче за автомобил и да направите кратко пътуване с колата.

Изразявайте емоциите си

Не задържайте връхлетелите ви емоции в себе си, не трупайте напрежението. По-добре е то да се освобождава на малко порции. Поговорете с приятелка или с друг доверен, близък човек, от когото ще срещнете разбиране. Това със сигурност ще облекчи напрежението ви.

Помолете за помощ

Оставете бебето на партньора или на друг ваш доверен човек. Направете нещо само за себе си – поспете, вземете си вана, идете на фризьор.

Бъдете наясно със себе си

Ако се съмнявате в собствените си способност да се справите с ревящото си бебе, обърнете се към вашия педиатър или някоя група за подпомагане. Професионалните съвети ще ви донесат увереност и спокойствие.

Бъдете креативни..., но и внимателни!


Когато бебето плаче, може да се изкушите да прилагате нови прийоми, за да го успокоите. Но помнете: бъдете нежни! Не си позволявайте силно да разклащате бебето, защото това може да доведе до сериозни последици. Бебетата имат слаби мускули на врата. Силно разтърсване може  да причини мозъчно увреждане, което да доведе до припадъци, когнитивни увреждания, умствена изостаналост, и дори смърт.