pampersсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Нормално ли е акото на бебето ми? Този въпрос ежедневно си задават майките, особено тези, които имат бебе за пръв път. Например жълти с кашава консистенция изпражнения са нормални за кърмено бебе. И все пак има много нюанси на нормалното и в същото време има индикации, които трябва да ви сигнализират за тревога.

Изпражнения на бебето със зеленочерен цвят

През първите два дни след раждането на бебето, изхожданията му са зелено-черни и катранени. Това се нарича мекониум и е напълно нормално.

Изпражнения на бебето със зеленокафяв цвят

Тъй като бебето започва да консумира кърма или адаптирано мляко, мекониумът в следващите дни се заменя със зелено-кафяви изхождания.

Изпражнения на бебето с жълтокафяв цвят

След около 3 дни от раждането кърмените бебета обикновено имат жълто-кафяви, кашави изпражнения.

Изпражнения на бебето с жълт цвят

След 5 дни от раждането, кърмените деца обикновено имат ако, наподобяващо диарично, на бучици. Цветът е жълт, до жълтозелен или жълтокафяв.

Изпражнения на бебето със светлокафяв цвят

Акото на бебетата, които са хранени с адаптирано мляко е светлокафяво и пастообразно. Цветът понякога може да клони към жълт, червеникавокафяв или зеленикав оттенък.

Изпражнения на бебето с тъмно кафяв цвят

Когато бебето започне да яде храна, различна от кърма или адаптирано мляко, акото му придобива тъмнокафяв цвят. Може да откриете несмлени парченца от консумираната твърда храна в него.

Изпражнения на бебето в други цветове

Когато бебето консумира различни храни е напълно нормално от време навреме да има изхождания с напръв поглед странни цветове. Например акото му може да изглежда червено, ако е яло цвекло или да виждате тъмно сини нишки след консумация на боровинки. Зелени и оранжеви на цвят изпражнения също са възможни. В тези случаи е по-важно да обърнете внимание на последователността на изхожданията и консистенцията на изпраженинията на бебето. Например, ако бебето има няколко воднисти изхождания, може да означава, че има диария или ако изпражненията му приличат на малки камъчета, може да означава, че е налице запек

Изпражнения на бебето, които сигнализират за вероятен проблем

Ако сте загрижени за цвета, или консистенцията на изхожаданото от  вашето бебе, свържете се с вашия педиатър. Това е особено важно, ако акото на бебето ви е:
черно (с изключение на малко след раждането)
червено или кърваво
бяло или сиво
с постоянна водниста консистенция
голямо, твърдо и трудно излизащо

Лекарят може да ви помогне да определите какво е нормално за вашето бебе  и ако е наложително да проведе подходящото лечение.

Още по темата: