winter baby names 0списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Разходките на чист въздух са нещо много добро за бебето и за майката. Те помагат за общото укрепване на организма. Благодарение на тях бебето ще спи по-добре, ще има по-добър апетит, ще бъде в добро настроение, ще се закали и ще бъде подготвено за по-лесно справяне с евентуални настинки.


Навън с бебето през зимата: Възрастта има значение


Новороденото дете може да се извежда навън още след втората седмица, ако температурата на въздуха на открито е 12 - 15°С. Четири-пет дни преди това дръжте бебето на отворен прозорец в стаята. Започнете с 5 мин. и постепенно увеличете до 10 мин. Престоят навън през зимата при t°С, не по-ниска от 12°С за кърмачетата до 6-месечна възраст, достига постепенно до 30 мин., като ежедневно се увеличава с по 5 мин. Извеждайте бебето, когато въздухът навън е сух. Ако вали дъжд или сняг и духа вятър, най-добре си останете вкъщи.


Навън с бебето през зимата: Когато вали дъжд или сняг


Ако се е еслучило така, че метеорологичните условия ви задържат с бебето вкъщи за няколко дни, най-доброто, което можете да направите е да подържите бебето в близост до прозореца или да излезете с него за няколко минути на верандата. Съблюдавайте бебето да е добре облечено и завито, за да можете спокойно заедно да се насладите на свежия въздух. Ако времето навън е меко и вали пухкав сняг,  можете да подържите бебето навън малко повече.


Навън с бебето през зимата: Времетраене на разходките


Препоръчително е да не превишавате 30 минути разходка през първите дни. Въпреки това, за бебета с тегло повече от 4,5 килограма, разходката може да продължи малко по-дълго.


Навън с бебето през зимата: Най-подходящото време за разходка


През зимата, най-препоръчителното време за излизане на разходка е непосредствено преди или след обяд, когато е най-висока температурата на околнатасреда. Не се притеснявайте, ако вашето бебе заспива по време на разходка, то продължава да се наслаждава на свежия въздух.


Навън с бебето през зимата: Винаги в бебешката количка


Разходките през зимата е най-добре да правите като возите бебето в количка, а не като то носите в кенгуру. Слингът в случая е добро решение, защото с негова помощ държите бебето до тялото си и така го топлите. Бебешката количка добре защитава малкото същество от наблагоприятните температури и вятъра.


Навън с бебето през зимата: Добре екипирани


Когато излизате на разходка, облечете добре бебето, завийте го с подходящо одеалце. Не забравяйте да сложите шапка и ръкавици на бебето: главата е една от областите, от които тялото губи най-много топлина.


Навън с бебето през зимата: Не подценявайте зимните вируси


Имунната система на бебето все още е незряла. Студът намалява защитните сили на тялото и вирусите лесно могат да го атакуват. Тази комбинация от фактори през зимата, правят бебето особено уязвимо. Затова внимателно подбирайте топлите дрешки, времето за разходка и продължителността й.

Още по темата: