babyПалитра стил - PalitraStyle.com

Люлеете го, прегръщате го, завивате го..., но каквото и да направите бебето не заспива. Чувствате се  безпомощни и едва ли не сте на ръба на нервна криза. Пемете дъх и се успокойте! Няма място за отчаяние! В такава ситуация са изпадали много родители (ако не и всички). Обикновено за да се случи това, причината е, че бебето е твърде  неспокойно и развълнувано, и че  да заспи нощен сън и все още не е привикнало с режима на спане.


Вие като родители сте орисани да учите и показвате на детето как да се справя с нещата от живота. Е, ясно е, че на вас се пада и задачата да научите малкия човек да заспива. Справите ли се, знайте че от това ще има полза както бебето, така и вие като родители и изобщо цялото семейство.

Номерътт с приспиването

Приспиването на бебето трябва да стане навик. Създайте ритуал за заспиване, който прилагайте ежедневно. Така ще дадете яснота на бебето какво следва, ще му помогнете да си създаде чувство за време и така тялото му ще се приучи към определената схема. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Може да стартирате, когато бебето е на 6-8 седмици. Така то от рано ще свикне с модела и ще го следва, когато порастне. Предлагаме ви няколко варианта  на ритуали за подготовка за сън. Изберете най-подходящия за вас, в зависимост от начина на живот на вашето семейство и в унисон с индивидуалните ви предпочитания.

Да приспим бебето с баня или да спиш като къпан

Един от най-популярните методи да подскажете на бебето, че следва време за сън е топлата баня. Да го изкъпете точно преди лягане е много успокояващо и релаксиращо. Ако бебето е по-голямо, можете да го сложите да седне в топлата ваничка и му осигурете достатъчно време да се понакисне. Измийте го. Всичко това ще улесни бебето да заспи и има добър сън. Банята също така е добър начин да прекарате няколко специални минути с бебето. Ако вашето бебе не обича банята, не го насилвайте и не настоявайте това да е вашият ритуал за сън, а вижте следващите предложения.

Да приспим бебето с  пълно коремче

Друг начин да приучите бебето към лесно заспиване е да го сложите в легълцето с пълно коремче. Нахрането го непосредствено преди времето, което сте определили за заспиване. Това ще помогне на бебето да спи хубаво, което от своя страна ще е от полза за цялото семейство.

Да приспим бебето като му позволим да изразходи енергията си

Добре е преди сън да дадете на бебето възможност да изчерпи цялата насъбрана енергия. Така че не се колебайте – тайнцувайте с него, играйте или просто го оставете да поскача в столчето или кошарата. Всичко това ще изчерпи излишната енергия и ще му осигури здрав сън.

Да приспим бебето чисто

Вместо баня, подготовката за сън може да включва измиване на личицето на бебето, почистване на венците и зъбките, подмяна на памперса. Сложете го в леглото чисто, така че да се чувства свежо и готово за сън. Важно е да се развива навика за миене преди лягане. Така свикнало от малко, детето ще прилага този модел и като порастне.

Да приспим бебето като му говорим

Можете да говорите с бебето си, даже когато го приспивате. Това е най-доброто време за общуване между родител и дете. Няма нужда да чакате докато проговори. Говорето му, така то се учи да общува.

Да приспим бебето с песен

Можете да изпеете една песен на бебето преди сън. Това може да бъде всяка песен, а не просто приспивна песен. Бавната, успокояваща мелодия би съвршила добра работа. Тя ще отпусне бебето и ще го остави спокойно за сън. Освен това, ако пеете всяка вечер една и съща песен, тя може да стане сигнал за него, че е време за сън.

Да приспим бебето с музика

Бавната и спокойна музика може да улесни преходът на бебето от изпълнен с емоции ден към добър нощен сън.

Да приспим бебето с игра

Тихата и спокойна игра с бебето в стаята, в която ще спи, е добър начин да прекарате още малко време с него. Можете да поиграете на всяка игра, която вашето бебе харесва, като съблюдавате да не много вълнуваща. Играта ще извлече останалата неизрадходена енергия и ще му даде здрав сън.

Да приспим бебето с кажи „Лека нощ”

Много бебета обичат да казват „Лека нощ” на всеки от семейството, на любимата си играчка и т.н. Това можете да направите ежедневен ритуал преди заспиване. Така бебето ще е доволно в края на деня и ще заспива с усмивка.

Да приспим бебето с приказка

Друг, често срещан начин във всички времена, ритуал е да се чете на детето по една приказка преди лягане. Това не само ще го успокои, но ще му помогне да се научи да разпознава и свързва думи. Всъщност това е едни образователен начин, с който да приспте бебето.

Да приспим бебето, но не по описаните начини

Възможно е да опитате всички практики, за да приспите бебето и пак да не се получи. Бебето сякаш ви прави на инат и не заспива. Не губете контрол! Възможно е това да е просто неговия сладък, дяволит ритуал за заспиване.

Още по темата:

Мисия: Да научим бебето да спи - 2

Бебетата обичат Моцарт

Ревящо бебе ? Няколко съвета към вас

Техника на бебешкия масаж