breastfeeding 1Палитра стил - PalitraStyle.com

Ако сте любител на кафето, вероятно се питате дали консумирайки любимата си напитка можете да навредите на своето кърмаче.

Всъщност кофеинът е ксантинов алкалоид, който се съдържа в листата и плодовете на различни растения – кафе, чай, гуарана, какао, кола и др. Кофеинът действа като стимулант на централната нервна система.

Безопасен ли е кофеинът докато кърмите?

Отговорът на този въпрос е: Да, но, разбира се с уговорката да не прекалявате. Когато кофеинът навлиза в кръвния поток, една малка част от него (обикновено по-малко от 1 на сто) се озовава в кърмата. Организмът на бебето, не може лесно разгради и отдели кофеина, особено през първите няколко месеца от живота си, така че с течение на времето той може да се натрупа в тялото. Консумация на много кафе (повече от две-три чаши дневно) от кърмещата майка, например, може да предизвика у бебето раздразнителност, нервност или възбуда, а също така може да допринесе за проблеми със съня.
Много експерти смятат, че умереният прием на кофеин (обикновено се определя като не повече от 300 мг на ден) е безопасен за кърмещи майки и не води до промени в поведението на бебето.

Въпреки това всяко бебе е различно. Ако пиете кафе и Вашето бебе изглежда раздразнително, добре е за известно време да изключите от своето меню кафето и консумацията на други продукти, съдържащи кофеин. Вижте това ще нпарави бебето Ви по-спокойно.

Кои са основните източници на кофеин?

На първо място - кафето, разбира се. Количеството кофеин в чаша кафе варира в широки граници в зависимост от вида на кафеените зърна, метода на приготвяне, и колко силна е самата напитка.

За да сте наясно с количеството кофеин, който приемате,  трябва да знаете, че някои видове чай,  безалкохолни напитки, "енергийни" напитки, шоколад също съдържат определено количество от него.  Кофеин също така се съдържа в някои билкови продукти и в някои лекарства, отпускани без рецепта при главоболие, настинки, алергии и др.

Малка справка за съдържанието на кофеин в някои попуряни храни и напитки

чаша кафе Еспресо, съдържа 30 – 90 мг кофеин
чаша кафе лате или капучино съдържа около 75 мг кофеин
чаша горещо какао съдържа 3,13 мг кофеин
чаша черен чай съдържа 40-120 мг кофеин
чаша зелен чай съдържа 30-50 мг кофеин
малка бутилка Кока кола съдържа 35 мг кофеин
малка бутилка Пепси съдържа 38 мг кофеин
100 г черен шоколад съдържа  31 мг кофеин
100 г млечен шоколад съдържа  11 мг кофеин

Още по темата: