kosa bebeПалитра стил - PalitraStyle.com

Грижите за детската коса и прическа трябва да бъдат постоянни. Така ще осигурите самочувствие за вас и за вашето дете.

Когато бебето е момиче

Някои бебета се раждат с коса, други имат тънка косица, подобна на пух. При едни тя расте доста бързо, при други част от нея окапва, трети - чак до годинката си остават без коса. Ако имате момиченце и то все още няма коса, сигурно се дразните, когато към него се обръщат като към момченце. Не се тревожете – можете да използвате като аксесоар цветна лента за глава, която може да бъде украсена по ваш вкус (с цвете, пеперуда и т.н.)

Когато детето порасне

Обикновено, докато детенцето не навърши годинка, малко родители се решават да подстригват косата му. За това принос имат и някои разпространени суеверия. След първия рожден ден, тъй като и косата започва да расте по-осезаемо, оформянето й с помощта на ножиците е наложителна. Най-важното е да изберете прическа, която да отива на детето да е удобна и лесна за поддръжка (все пак не се поддавайте на изкушението да режете твърде късо бретона му). И най-важното относно прическата: детето трабва да се чувства комфортно с нея.

Грижи за косата

Каквато и да е косата на вашето дете – права или къдрава, тънка или гъста, за нея трябва да се полагат грижи. Използвайте подходящи шампоани – такива, които са слабо алкални и деликатни към кожата и косата, и които, разбира се, имат изключителното качество да не лютят на очичките.
Разресвайте всеки ден косата на детето. В специализираните детски магазини се предлагат подходящи гребенчета и четки. Ако косата на детето лесно се заплита и трудно се реше, можете да използвате специално детско балсамче за коса, което се нанася след измиването с шампоана.

Да се оставим в ръцете на професионалистите

Ако не се решавате сами да подстрижете детето си, можете да го заведете на фризьор. Посещението във фризьорския салон, обаче, е истинско изпитание за някои деца. Затова опитайте се да го подготвите като му обясните защо отивате там, какво ще се случи и как след това ще има чудесна прическа. Направете така, че преди посещението в салона, детето да е спокойно, нахранено и отпочинало. След подстригването, независимо как е минало, е добре да дадете на детето нещо сладко – награда за смелостта и търпението.