baby cryПалитра стил - PalitraStyle.com

Ако бебето ви плаче по едно и също време всеки ден и нищо, което правите не му донася комфорт, вероятно има колики. Коликите минифестират с плач на бебето повече от три часа на ден, повече от три дни седмично, в продължение на повече от три седмици, при иначе добре нахранено и здраво бебе.

Коликите не са вечни

Коликите могат да бъдат проблем както за вас, така и за вашето бебе. Но за успокоение трябва да знаете, че  периодът на коликите е сравнително краткотраен. В рамките на няколко седмици или месеца, коликите ще изчезнат, но докато ги има ще трябва да устоявате на едно от първите големи предизвикателства на родителството.

Какво представляват коликите

Коликите се дължат на несъвършената все още храносмилателна система на малкото човече. Те засягат около 25 на сто от бебетата. Обикновено започват няколко седмици след раждането и често отшумяват след 3 месец на бебето. Понякога, макар и рядко коликите продължават по-дълго, но като цяло в 90 % от случаите изчезват, когато бебето навърши 9 месеца.При здрави и добре нахранени бебета симптоматиката на коликите е добре изразена.

Симптоми на коликите: Предсказуеми епизоди на плач

Бебе, което страда от колики, често плаче по едно и също време всеки ден, обикновено в късния следобед или вечер. Един епизод на колики може да продължи от няколко минути до 3 часа, в някои случаи и повече, като това се повтаря всеки ден. Плачът обикновено започва внезапно и без ясна причина. В края на поредния епизод на колики, бебето може да има движение на червата и изпускане на газ.

Симптоми на коликите: Интензивен или неутешим плач

При колики плачът на бебето е интензивен и неутешим, често е силен и писклив. Личицето на бебето се гърчи от болка. Изключително трудно е, понякога дори невъзможно, да утешите бебето.

Симптоми на коликите: Специфична поза на бебето

При колики, позата на бебето е специфична. То свива крачета, стиска юмручета и напряга коремните си мускули.

Кога има нужда от консултация с лекар

Задължително потърсете лекар, ако вашето бебе плаче в резултат на падане или нараняване.
Ако вашето бебе плаче и забележите промени в храненето му, спането, поведението или телесната температура, веднага се обърнете към лекар.

Още по темата:

Ревящо бебе? Няколко съвета към вас

Техника на бебешкия масаж

Нормално ли е съдържанието на памперса?

Навън с бебето през зимата