baby car Палитра стил - PalitraStyle.com

Когато тръгнете по магазините да избирате количка за вашето бебе, не се водете само от любимия си цвят или моден изглед. Разбира се, че и те са важни – все пак количката трябва да ви харесва и да ви носи добро настроение, но много по-важно е да обърнете внимание на някои други елементи и характеристики.

Големина на количката

Детската количка трябва да е достатъчно голяма и просторна, за да се чувства бебето ви комфортно в нея – и когато лежи, и когато седи. Но съобразете избора на количката  и с големината на вашия багажник, асансьор и стълбище. Освен това, добре е да проверите дали количката може да се сгъва и дали това ви се отдава лесно.

Багажник на детската количка

Уверете се, че количката има достатъчно голямо багажно отделение, което да побира багажа на бебето, вашата чанта и евентуално някои покупки.

Спирачки на детската количка

Обърнете внимание дали количката има спирачки. Вижте дали предлага опция за ограничаване на движението на предните колела, за да не могат да се въртят на 360°. Пробвайте дали ви е лесно и удобно да боравите със спирачните механизми.

Дръжки на детската количка

Някои модели на пазара са с една дръжка, други с две. Каквато и количка да харесате, проверете дали ви е удобно захващането. Някои колички позволяват регулиране на височината на дръжките, други да ги поставяте вертикално или  хоризонтално.

Облегалка на детската количка

Ако купувате количка от типа 2 в 1, проверете дали облегалката може да се спуска до хоризонтално положение, за да можете да осигурите нужния комфорт на бебето, когато спи.

Седалка на детската количка

Когато купувате детска количка, погледнете дали има възможност седалката да се обръща. Когато бебето ви е малко вие ще предпочитате постоянно да ви е пред очите, а то с удоволствие ще наблюдава лицето ви. Когато навърши 6 месеца, то ще иска да гледа и изучава света – е тогава е момента да обърнете седалката в посока на движението.

Височина на детската количка

Когато избирате детска количка, застанете срещу нея и преценете дали е с подходяща за вас височина. Ако количката е ниска, ще се наложи да се навеждате, когато оправяте бебето, ако е по-висока ще ви е по-удобно, а и бебето ще вижда повече от света.

Колан и предна рейка на детската количка

Проверете дали коланите добре обезопасяват бебето. Лесно ли боравите с тях? Ако количката има рейка, задължително проверете дали тя е подвижна. Ако не е, то по-трудно ще слагате и вадите бебето от количката.

Сенник и тапицерия на детската количка

Обърнете внимание първо на цвета на количката. Ако бебето ви се роди през пролетта и лятото, по-добре е да изберете светъл цвят, който няма излишно да привлича слънчевите лъчи и няма да прегреете бебето в жегите. Вижте дали дамаската е от подходяща материя, която няма да запарва бебето. Попитайте може ли да се сваля и да се пере.

Аксесоари на детската количка

Вижте дали количката разполага с дъждобран, комарник, чадърче, чанта. Те ще са ви необходими при всички случаи, затова ако количката ги няма, ще трябва допълнително да ги закупите.