breastfeeding Палитра стил - PalitraStyle.com

Правилната техника на сучене гарантира, че  бебето ще получи достатъчно храна и че кърменето няма да стане болезнено за майката.

Колко близо до Вас трябва да е бебето?

Бебето  трябва да е обърнато с лице към Вас, а нослето му почти да докосва зърното.

Как да "поканим" бебето да засуче?

Дръжте гърдата си със свободната ръка и погалете устните на бебето със зърното докато то отвори широко уста. Ще познаете дали бебето е отворило достатъчно устичка по това, че ще изглежда като при прозявка. Когато бебето е отворило широко устичката си, бързо го приближете до гърдата.

Каква част от гърдата трябва да е в устата на бебето?

Добре е да знаете, че бебетата се хранят като обхващат не само зърното, а цялата област около него. Това означава, че бебето трбябва да е засмуче зърното, по-голямата част от ареолата, а понякога и малко от кожата на гърдата – повече от долната, отколкото от горната й част. Никога не се опитвайте да кърмите бебето, ако устата му не е отворена напълно, тъй като това може да доведе до:

разраняване на зърното от неправилното положение на бебето
недостатъчно изпразване на гърдата
неправилно стимулиране на рефлекса на бебето за сучене, в резултат на което то не получава достатъчно хранителни вещества по време на хранене.

Бебето не обхваща необходимата област от гърдата, какво да направим?

Ако бебето не суче от описаните области от гърдата, поставете пръст в ъгъла на устата му, за да прекратите сученето и опитайте пак отначало. Внимавайте да не отдръпвате гърдата от нослето на бебето.

Може ли бебето да се задуши докато суче?

Някои майки се притесняват бебето да не се задуши докато суче. Ако бебето Ви е поставено правилно на гърдата, то няма да има затруднения с дишането.Не натискайте гърдата си, за да му помогнете да диша. Това може да доведе до запушване на млечни  канали, както и до неправилно положение при сученето.

Как да разбера, че бебето суче правилно?

Признак, че бебето Ви суче правилно, е движението на областта между слепоочията и ушичките му.

Още по темата: