three-month-old-babyПалитра стил - PalitraStyle.com

Проблемът „запек” е доста неприятен. Освен това е и вреден за организма. Ето няколок отговора на най-често задаваните въпроси от родителите.

Колко често детето трябва да ходи по голяма нужда?

По принцип всеки ден трябва да има по едно изхождане. Ако бебето е на кърма, изхождането  е по-често – 5-6 пъти на ден. Ако е еднократно, то количеството трябва да е по-голямо.

Защо е важно всекидневното изпразване на червата?

След консумацията на храна, организмът я обработва и извлича от нея  полезните  градивни вещества – мазнини, белтъчини, въглехидрати. Те са необходими за правилното функциониране и растеж.  Всичко останало се превръща в токсини. Ако организмът не се прочиства регулярно то тях, а ги задържа, той става много по-уязвим за различни заболявания.

Кога се появява запекът?

Докато бебето е на кърма, обикновено няма запек. Но с въвеждане на други, твърди, немлечни храни – (периодът на захранването),  проблемът не закъснява. Храните, които действат запичащо са: ориз, картофи, моркови, ябълка. За да не стига до запек, е добре, когато детето консумира от тях, в менюто му да се включват и храни с разхлабващо действие като сливи,  круши, тиквичка, карфиол, броколи.

Можем ли да „възпитаваме”  дейността на червата

Много е важно детето да привиква от съвсем малко да се изхожда редовно. Най-хубаво е да се създаде условен рефлекс  това да става и по едно и също време. За да не стават лениви червата, те трябва да се изпразват още при първите позиви за това.

Как да подпомогнем перисталтиката на червата?

На първо място трябва добре да прецизираме дневното меню на детето. Храната трябва да съдържа достатъчно целулоза. Приемането на достатъчно количество течности също е от голямо значение. За да има детето редовен стомах, е необходима и редовна двигателна активност.

Още по темата: