yogurt Палитра стил - PalitraStyle.com

Въпреки че основната храна на бебето е млякото, но майчиното, не бързайте да му давате прясно краве или кисело мляко. Има няколко причини, поради които специалистите препоръчват по-късното въвеждане на млечните продукти в менюто на детето.

На първо място храносмилатателната система трябва да е достатъчно добре развита, за да може да преработва протеините от млякото. Освен това кравето мляко съдържа големи количества натрий, калий и хлорид, които могат да се отложат в бъбреците на малкото детенце.

Детето и млечните продукти: Въвеждане на млечните продукти

След като храносмилателната система на бебето Ви е готова да го преработва, млякото се превръща в мощен съюзник. То е чудесен източник на калций, фосфор и витамин А. Мляко ще изгражда костите и зъбите на Вашето дете и ще помогне на тялото му да регулира кръвосъсирването и контрола на мускулите.
Мляко също осигурява протеин за растеж, както и въглехидрати, които ще дадат на детето Ви енергия. Доказано е, че ако детето Ви получава достатъчно калций от самото начало, рискът от високо кръвно налягане, инсулт, рак на дебелото черво и фрактури на таза по-късно в живота, е значително намален.

Детето и млечните продукти: Сирене

Въвеждането на млечните продукти в менюто на детето Ви не трябва да става извъднъж, а по всички правила на захранването. Когато бебето Ви навърши 9 месеца, можете да стартирате с бяло саламурено сирене. Започнете да го добавяте в малки количества в попарата. Сиренето трябва да бъде зряло и изкиснато (обезсолено) във вода.

Детето и млечните продукти: Извара

Изварата можете да въведете, когато детето навърши 10 – 11 месеца. Не я предлагайте самостоятелно, а като добавка към пюрета или супи.

Детето и млечните продукти: Кисело мляко

Детенцето Ви е готово да започне да опитва киселото мляко след навършване на 11 – 12 месечна възраст. Започнете като го комбинирате с биквита  или като добавка (застройка) на зеленчукови супи. По-късно можете да го предлагате под формата на айрян в големите горещини.

Детето и млечните продукти: Прясно мляко

Прясното мляко е трудноусвоим продукт, дори за възрастните хора. Като добавка в храната в кремочета, исели, грис и др. можете да започнете да го въвеждате, когато детето Ви стане на 18 месеца.  Като самостоятелен продукт, можете да го предлагате на детето след навършване на 2 години.

Детето и млечните продукти: Пълномаслено или обезмаслено мляко

За детето е най-добре да консумира пълномаслено краве мляко. Това е така, в периода на развитие и разтеж, детето Ви се нуждае от повече мазнини и калории. В действителност за деца на възраст под 2 години, мазнините трябва да съставляват около половината от общия прием на калории за деня.

Детето и млечните продукти: Алергия към млякото

Възможно е някои деца да имат алергия към млякото (рзабележете: това е различно от алергията към лактоза).  Само 2-3 % от децата проявяват алергичност  към млякото и в 95% от случаите до 3 годишна възраст тази алергия се преодолява. Основните симптоми на алергия към мляко са кръв в изпражненията, диария и повръщане. Възможни са и други симптоми  като: екзема, копривна треска, обрив около устата и брадичката, хрема, кашлица, хрипове или затруднено дишане. Ако вашето дете развие някой от тези симптоми, обърнете се веднага към своя лекар.

Ако се окаже, че вашето дете е алергично към краве мляко, вие ще трябва да бъдете внимателни, когато подбирате храната му. Избягвайте храни като извара, кондензирано и изцедено мляко, сладолед, кисело мляко, маргарин, който съдържа мляко, масло, млечен шоколад,  сухо мляко. Четете внимателно  етикетите за източници на протеин на кравето мляко, както и за казеин и суроватка.