baby skin

Палитра стил - PalitraStyle.com

Кожата на бебето се различава от кожата на възрастния човек. При раждането си бебето е с много нежна и все още незряла кожа. Кожата може да изпълнява всичките си функции пълноценно, чак когато детето навърши две години.

Особености на кожата на бебето

Кожата на бебето има по-високо ph от това на кожата на възрастните. Това означава, че има по-висока киселинност.  Поради това бебешката кожа е по-чувствителна към раздразнения и инфекции. Хидролипидният филм на кожата е много тънък и не може да предпази епидермиса на кожата от дехидратация и сухота, затова и бебешката кожа е по-чувствителна на влиянието на околната среда (студ, вятър, слънце и др).  Роговия слой на кожата (Стратум корнеум) е много тънък и нежен, поради което и бариерната функция на кожата на бебето е по-слаба.

Използване на олио след баня

Добре е да се използва олио след банята на бебето, защото по този начин кожата ще се хидратира. Освен това моментът е много подходящ и за масаж, а бебешкото олио ще го улесни в значителна степен и ще го направи приятен за вас и за бебето.

Кремовете против подсичане

Кремовете против подсичане са друга важна част от хигиената на бебешката кожа. Кожата на бебето е особено податлива към подсичане. То може да се появи при всякакви условия, по всяко време, без видими причини. Проявява се с възпаление, придружено със силно зачервяване на кожата, най-често в областта, покрита с пелени. При по-остри възпаления може да се появят напуквания на епидермиса и дори мехури. Затова кремовете против подсичане са неизменна част от грижата за бебешката кожа.

Друга козметика

Към кожата на всяко бебе трябва да се подхожда индивидуално. Едно бебе ще има много суха кожа, друго може да  има себореен или атипичен дерматит, затова грижата и лечението ще бъдат различни. Важно е да се прецени конкретния проблем на кожата и тогава да се пристъпи към използването на съответната козметика. В никакъв случай не бива да се прекалява с козметичните средства за бебешката кожа. Най-добре е да се осланяте в съветите на вашия педиатър и да използвате препоръчаните от него средства.