Mozart FПалитра стил - PalitraStyle.com

Не се учудвайте, ако Вашият гинеколог Ви препоръча да слушате класическа музика по време на бременността. Всеизвестен е фактът, че музиката действа благотворно върху човешката психика. Ако последвате съвета на лекаря, ще спечелите не само Вие самата, но и Вашето бебе, защото музиката ще има положително влияние и върху него.

Музиката се чува от утробата

Докато сте бременна, Вашето детенце се е разположило в уюта на утробата Ви. Не си мислете обаче, че там е тихо и спокойно. Всъщност неговото местенце се намира в доста шумен „квартал”. До него непрекъснато стига куркането на стомаха Ви, ритмичното туптене на сърцето Ви, звуците от външния свят – говор, смях, музика и т.н. Така, че бебето Ви е потопено в една стимулираща матрица от звук, вибрации и движение.  Изследователите са доказали, че бебешкото реактивно слушане започва в 16 г.с., т.е. 8 седмици преди ухото да е структурно завършено. След 24 г.с. нероденото дете слуша през цялото време.

Как влияе музиката

Доказано е, че докато човек слуша музика, се активизират различни дялове от мозъка. Все повече учени допускат, че музиката създава връзка между двете мозъчни полукълба. Тя кара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма. По-бързият ритъм носи добра концентрация, а по-бавният – спокойствие. С промяната на мозъчните вълни се променят и някои телесни функции, дори онези, управлявани от автономната нервна система като дишане и сърдечен ритъм. Музиката може да подобри състоянието на духа като намаля стреса и безпокойството. При възрастните музиката може да понижи кръвното налягане, да засили имунната система и да отпусне мускулите.

„Ефектът на Моцарт”

Според някои учени музиката на Волфганг Амадеус Моцарт е лечебна. Тя развива интелигентността, облекчава някои болести и душевни страдания. Но кое прави тази музика толкова специална, дори за неродените?
Д-р Джон Хюз, невролог от Медицинския център към университета в Илинойс,  твърди, че при Моцарт музикалните откъси се повтарят на всеки 20 – 30 секунди, което е приблизително продължителността на мозъчните вълни и други функции на централната нервна система. Освен това самият начин, по който Моцарт повтаря темите в своите произведения също е от значение. Той „взема” една тема и я обръща отзад напред и отгоре надолу. Получава се интересна комбинация за слушане, а човешкият мозък обича комбинациите.

Само музиката на Моцарт ли?

Ако искате детето Ви да стане математик – да! Но ако търсите успокояващият ефект на музиката, Моцарт не е единствения композитор, творил такава. Годберговите вариации на Бах, второто действие от „Тристан и "Изолде” на Вагнер, някои от квартетите на Шуберт, произведения на Вивалди, Бетовен и др. също могат да влияят релаксиращо. Пускайте си различна музика от необятната област на класиката и почувствайте как Ви харесва и как реагира бебето Ви.
Ако пък не обичате класическа музика, опитайте с мелодии, които харесвате. А защо не и с музиката на природата – шума на вълните и вятъра, шумоленето на листата, ромонът на планински ручей, песента на птиците и щурците, сладкото барабанене на дъжда или стичането на вода?